10 enkla hemmagjorda tips på hur man får bort husbilsdofter och husbilslukter

Din husbil gör det möjligt för att dig resa runt i världen medan du sover äter och överhuvudtaget lever som om du vore hemma.

Att åka runt och se sig om är trevligt ända tills du känner lukten i din husbil.

Även om du struntade i det till att börja med och kanske försökte med en luftrenare, så fortsatte husbilslukten att öka och förr eller senare behöver man agera. Luftrenare och fönstren nere är inte tillräckligt för att få bort husbilsdoften.

Det är dags att få bort husbilsdoften den hårda vägen – med gammalt gott arbete.

De följande 10 lösningarna är alla hemmagjorda, så chansen är god att du redan har allt du behöver hemma för att få bort husbilslukten.

10             Använd bikarbonat för kylen

En liten kyl fungerar bra ända tills det gäller att göra ren den. Lukten i kylen kommer från all mat som du stoppat in i den – även efter det du tömt den.

Den luktar illa.

Allt man behöver för att fixa detta är bikarbonat och vatten. Ett par matskedar vatten i en skål tillsammans med minst en halv kopp bakpulver blir till en pasta när de blandas ihop med en träsked eller liknande. Skrubba kylen med pastan.

9               Lufta bort dofter när du skapar dem

Din husbil, även om den är stor, är ett slutet rum. Husbilslukter byggs därför snabbt upp inom husbilens väggar om du inte agerar för att motverka det.

Ska du laga mat eller göra något som doftar bör du öppna alla fönster och ventiler i hela husbilen. Även om dofter försvinner lättare om bilen rör sig med allt öppet är det inte rekommenderat att du gör så.

När du är färdig stänger du allt igen. Eventuellt kvarvarande doft är mycket mindre än om du haft allting stängt hela tiden.

8               Håll damm och avgaser ute

När du kör husbilen bör alla fönster och ventiler vara stängda innan du startar. Damm kan förorsaka allergier, vilket gör resan mindre trevlig.

Avgaser som kan komma in är inte bara otrevliga utan kan även vara hälsovådliga.

 

Husbil
Husbil

 

7               Undvik heltäckningsmattor

Heltäckningsmattor kan vara lockande för din husbil, eftersom de är mjuka och komfortabla och ger ett avslappnat intryck.

Mattor samlar även på smuts, damm, husdjurshår och annat.

Du kan ju alltid göra ren mattan när den börjar lukta, men detta kan vara tidsödande och du får troligen inte ut alla odörer.

Av den anledningen rekommenderar husbilsägare att strunta i heltäckningsmattor. Tidsbesparing (inget behov av att skrubba mattor) och inget behov av en stor dammsugare.

Om parkett känns för bart kan du alltid köpa en matta. Den kan lätt tas ut och rengöras vid behov.

6               Gör rent vattensystemet regelbundet

Även vattensystemet i din husbil kan bli smutsigt. Det behöver rengöras tämligen regelbundet för att det inte ska bli doft och smak på vattnet.

Smaken på vattnet beror till en del på vattenkvaliteten där du reser. Ditt tillfälliga hem kanske har vatten som luktar och smakar mer illa än du är van vid, vilket dock inte betyder att du behöver leva och tvätta dig med buteljerat vatten. Det första du ska göra är sanera ditt vattensystem.

Du behöver vatten och blekmedel. Blanda lika delar av båda vätskorna och häll dessa i en behållare på minst 5 liter. Fyll på med färskvatten och kör pumpen för fullt. Lukten av blekmedel bör fylla rummet. Helt normalt, så stäng av kranarna!

Vattensystemet bör vara rent och smaken tillbaka till normal. Gör det här regelbundet.

5               Rensa bort oäten mat så snart du kan

Husbilar har många skrymslen och vrår, och det kan hända att mat läggs undan någonstans för att sedan glömmas bort. Viss typ av mat klarar några månaders lagring, typ flingor, chips, popcorn och liknande, så länge som förpackningen är förseglad.

Det är annan mat som du måste vara försiktig med. Viss mat kräver kylskåp för att inte bli dålig snabbt. Dessutom kan temeperaturskillnaderna när du reser påskynda förruttnelseprocessen.

Det sista du vill göra är att jaga runt i husbilen för att försöka hitta möglig, rutten mat som stinker ner den. Använd mat så snart du köpt den och förvara korrekt. Allt behöver inte vara i kylskåpet.

Se dessutom upp för råttor, möss och andra skadedjur. När fönster eller dörrar är öppna kan de slinka in och börja festa på din mat.

Gnagare lämnar spillning, som luktar rejält. Dessutom måste du fånga (och möjligen döda) gnagaren vilket tar tid och är mindre trevligt.

4               Töm dina spillvattentankar från badrummet

Badrummet kan bli ganska smutsigt hemma. I en husbil där allt bygger på rör och tankar blir det av en helt annan dimension.

Som husbilsägare är det här ett smutsigt jobb som du måste utföra då och då. För detta behöver du:

 • 10 meters förlängningsslang för avloppet
 • Avloppsadapter
 • Våtservetter med blekmedel
 • En svart vattenspolningssköljslang
 • Engångshandskar

Kolla dina spillvattentankar. De bör vara nästan helt fulla, men inte överfulla.

Använd engångshandskarna och anslut avloppsslangen till adaptern. Koppla sedan in dräneringsutloppet till adaptern också.

Öppna långsamt toalettankventilen. Låt vattnet rinna ut, utan brådska (inget spill).

Gör ren tanken (med ett permanent toalettankrengöringssystem om du har det) och gör detta varje gång tanken börjar bli full.

3               Håll ditt köksavlopp rent

Om det inte är kylen som doftar kan köksavloppet vara ansvarigt.

Du vet vad som gäller: matpartiklar och annat matavfall samlas så sakteliga i vasken och fyller den med gegga. Det tar längre och längre tid för vasken att tömmas.

Lyckligtvis är detta enkelt åtgärdat, och inte alls lika otrevligt som att tömma toalettanken.

Häll i en kopp vinäger, två matskedar bikarbonat och fyra koppar kokande vatten i köksavloppet i denna ordning. Det bör lösa proppen och ta bort lukten.

2               Vet hur mögel växer och hur man motverkar det

Mögel luktar inte bara illa, det är hemskt för din hälsa också. Mögel finns typiskt på varma, fuktiga ytor, typ i badrum och kök.

Här följer fyra sätt att hindra mögel:

 • Leta upp och sätt igen läckor runt toalett, in- och utvändiga anslutningar, vask och dusch.
 • Gör ren vask och dusch ofta, med vatten och blekmedel.
 • Håll ventiler (och möjligen fönster) öppna när du använder duschen eller köket. Detta ger luftcirkulation och motverkar mögel.
 • Kolla förseglingar och tätningar. Om de läcker ska du fixa det för att inte få mögel.

Har du mögel gäller antingen en mögelborttagare eller att anlita ett proffs.

1                   Lufta ut förvaringsodören

Om du förvarar din husbil del av året kommer otrevliga dofter att ansamlas. Tar det lång tid mellan användandet kan doften bli riktigt dålig.

Så här gör du för att hålla din husbil redo för avfärd när som helst:

 • Spraya bilen med en deodorant det ögonblick du öppnar dörrarna.
 • Skaffa ventilskydd. Det passar så att ventiler kan vara öppna och släpper igenom luft.
 • Lämna inte husbilen längre än du behöver. Lufta igenom den då och då, även om du inte tänker köra den.

Slutsats

Din husbil är din ögonsten… även om den luktar lite ibland. Som tur var, och med hjälp av dessa hemmagjorda tips, kan du hantera allehanda dofter som dyker upp i din husbil, vare sig det är köket, badrummet eller något annat utrymme.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *