Köpa husvagn, vad bör man tänka på?

Jag och min familj har funderat på att skaffa husvagn. Vi började prata med goda vänner och tittade hos en återförsäljare. Vi letade också på blocket och några andra sajter. Vi ville veta vad det skulle kosta att äga en husvagn för att se om det var värt det i stället för att åka på en charterresa varje sommar. Att köpa en sprillans ny husvagn (vi är 5 personer i familjen) skulle kosta oss runt 400 000kr.

Om vi köper en begagnad husvagn som är från 2008 kan vi komma undan med 250 000kr. Värdeminskningen på husvagnar är inte tillnärmelsevis lika stor som på husbilar men vi kommer ändå att räkna med den i månadskostnaden. Vi bestämde oss för en ny husvagn med en specialbyggd trevåningssäng längst bak. Den kommer att kosta oss 399 000kr.

Låna pengar

Vi måste låna pengar till köpet och talade därför med vår bank. De kan erbjuda oss ett lån till 3,95% ränta vilket då blir en månadskostnad på ca kr. Sedan får vi räkna med en värdeminskning på ca 1250kr/mån.

För att slippa vara orolig på semestern (vi vill kunna åka till medelhavet med husvagnen) behöver den in på funktionsservice varje år. Då kollar verkstaden att allt fungerar som det ska (gasol, el, vatten, värme, avlopp). Detta kommer att kosta oss ca 2000kr /år så vida de inte hittar några fel.

Bildresultat för husvagn

Försäkring

Försäkring är valbart. Man måste inte ha någon försäkring alls om man inte vill. Vi vill ha försäkring eftersom vi köper en helt ny vagn. Försäkringen kommer att kosta oss 500kr/år.

Fordonsskatt måste alla betala. Vi som köper en ny husvagn får räkna med ca 500kr/år i skatt. Om man däremot vill ha en lite mindre husvagn som väger mindre än 750kg så är skatten 0kr.

Parkering

När vi inte åker med husvagnen måste vi ha den parkerad någon stans. Vi behöver en uppställningsplats (om du inte har plats på din egen tomt). Lite beroende på var man bor (det är självklart dyrare i Stockholm än på en mindre ort ute i landet) kostar en uppställningsplats ca 5800kr/månad.  Då får husvagnen stå inomhus i en lada.

Kalkyl och en summering av kostnader

Så här blir kalkylen för oss:

Räntor för ett lån på 350 000kr – 1315kr/månad

Värdeminskning – 1250kr/månad

Service (varje år) – 210kr/månad

Försäkring – 41kr/månad

Skatt – 41kr/månad

Uppställningsplats – 5800kr/månad

Summa – 8675kr/ månad

Kan man hitta en plats där husvagnen får stå gratis sjunker summan till 2875kr/månad

För en begagnad husvagn med ett lån på 250 000 blir månadskostnaden 2073kr/ månad utan uppställningsplats. Det blir 24 876kr på ett år. Ungefär vad en veckas charter för 5 personer till medelhavet kostar.

För det priset kan vi åka ner till Italien och stanna 4 veckor och resa runt och se många olika platser, jämfört med att åka bara en vecka och bo på samma plats.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *