Vad bör man tänka på om man skall köpa en sovsäck?

Vad bör man tänka på om man skall köpa en sovsäck?

Det första steget när du ska skaffa sovsäck är att tänka igenom hur den kommer att användas. Om du bara ska sova ut någon natt på sommaren kan det räcka med en lättare variant, medan höstnätterna på fjället kan bli nog så kalla.

Med en lite varmare sovsäck kan du vanligtvis reglera genom att öppna dragkedjan, om du använder den vid högre temperaturer. Men om skillnaderna är stora i de omgivningar du ska sova utomhus så kan det löna sig att ha två sovsäckar. Ett alternativ är att lägga två tunnare säckar inuti varandra för att klara av en kallare natt.  Jag gillar en sovsäck som heter Mountain Hardware och den kostar mellan 2500-3000 kronor. Det finns många bra soväckar som är mycket billigare än så och man behöver inte köpa i den prisklassen. Men den funkar för mig.

Ska det vara dun eller syntetiskt?

Det finns för- och nackdelar med båda varianterna. För allergiker så är ofta syntetiskt ett bra val. Dessa sovsäckar påverkas inte heller så mycket om de blir våta eller fuktiga, utan håller värmen ganska bra ändå. De är också billigare att köpa in.

Dunsovsäckar är lätta att bära och kan bli riktigt små när du trycker ihop dem. De är hållbara och håller värmen ordentligt. Även om de är dyrare att köpa in så kan du använda dem längre vilket jämnar ut skillnaden.

Formen på sovsäcken

Idag finns det många olika former att välja mellan. Sovsäckar för damer är lite smalare upptill men bredare över höftpartiet. Det finns också rektangulära sovsäckar, lite som ett täcke med dragkedja. Många har en huva som du kan dra över huvudet så att bara ansiktet tittar fram.

En lite bredare sovsäck är skönare att sova i. Men det tar längre tid att värma upp den ju större den är. Därför kan det vara bäst med en smalare form om du ska sova under extremt kalla förhållanden. Längden på sovsäcken bör anpassas till din kropp. Återigen så handlar det om att det tar kroppsenergi att värma upp en större sovsäck, samt att den är tyngre att bära.

sovsäck
sovsäck

Flera tillbehör för sovsäckar

Det är bra att ha en ytterpåse till sovsäcken. Dels ger den dig lite extra värme, det kan vara så stor skillnad som fem grader. Samtidigt skyddar den sovsäcken mot slitage. Det samma gäller lakanpåsen. Den gör det skönare att sova och du kan hålla sovsäcken renare. Det är lättare att tvätta av lakanet efter varje gång istället för hela säcken.

Summering

Dagens sovsäckar är sköna och lätta att använda. De väger ofta inte så mycket och är lätta att ta med sig. Genom att välja rätt modell kommer du att kunna njuta av dina utflykter under lång tid framöver.

Tält – Komplett guide till det bästa tältet för din vandring & äventyr 2018

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *