Tält – Komplett guide till det bästa tältet för din vandring & äventyr 2018

Jag hittade denna artikeln på Addnature nedan som jag rekommenderar om du skall välja rätt tält för ditt behov. Jag har tagit med delar av testen och rekommenderar dig att läsa färdigt resten på Addnature.


När civilisationen känns överskattad, ta ditt tält och pack och ge dig ut i skogen, till skärgården eller upp i fjällen. Det finns sällan ett tält som passar för en person för alla turer. Campingfantasterna har ofta mer än ett tält, något lättviktstält och ett robustare som kan användas vid olika turer. Men vet du med dig att du endast tältar i fint väder under sommaren kan du hitta ett som möter dina önskemål. Med den här guiden vill vi hjälpa dig i köpet av ditt nya vildmarksboende.

När du ska välja tält behöver du ta ställning till följande:

  • Kapacitet
  • Säsong
  • Terräng
  • Vikt
  • Komfort

Några snabba val

Tält och tillbehör När? Lämna hemma?
Kupoltält I terräng där markpinnar är svåra att fästa och starka vindar råder. Om du måste ha det absolut lättaste.
Tunneltält Du vill ha mycket utrymme till låg vikt. När markpinnarna är svåra att fästa i terrängen.
3-säsongstält Vår, sommar och höst när klimatet är milt. I vinterkylan.
4-säsongstält Kallt klimat med snö och kraftiga vindar. Sommardagar när du behöver ett välventilerat innertält.
Dubbelväggstält Du vill ha mer värme och mer ventilation för minskat kondens. När du vill bära lätt.
Två dörrar Komfort i tält för flera personer. När du vill spara in på vikten.
Footprint För att skydda ditt tält. När du vill spara in på vikten.

Kupoltält eller tunneltält?

Kupoltältet kallas också självstagande, ett namn det fått för sin förmåga att stå upp med hjälp av bara bågarna. Därför är det ett bra tält för terränger där markpinnarna är svåra att fästa, alltså en favorit bland kajakpaddlare. Kupoltältet kräver en mindre uppslagningsyta än tunneltältet och kan enkelt flyttas runt till du hittar den bästa platsen. Tältduken på kupolen är väldigt spänd och är mindre känsligt för vindriktning samt tystare att sova i när det blåser mycket.

Tunneltältet kräver markpinnar och stormlinor för att stå upp. Fördelen med tunneltältet är att du får mer utrymme till lägre vikt. Absiden ger extra förvaringsutrymme. Inner- och yttertältet sitter ihop och reses samtidigt och därmed undviker du att innertältet blir blött om det regnar när du slår upp det. Tunneltältet är känsligare för starka sidovindar, men står det i vindriktningen är det ett stabilt skydd.


Tältstorlek

Tältstorleken är ett riktigt ”det beror på”-ämne. Tvåpersonstältet kan vara det mest mångsidiga valet, men större tält har sina fördelar. Ett fyrapersonstält väger mindre än två tvåpersonstält så det kan faktiskt spara en grupp viss vikt. Ett annat skäl för att ha ett större tält är det extra utrymmet. Även om det ur viktsynpunkt inte är optimalt att dela ett trepersonstält på två personer under en långdistansvandring så ger det extra utrymmet en mycket bekvämare dag om du tvingas sitta i tältet och vänta ut ett oväder. Det ger dig också extra armbågsrum på natten.

För alpina turer där vikten är av stor betydelse bör man välja ett tält för det exakta antalet användare. Vissa viktbesatta alpinklättrare använder tält som egentligen är alldeles för små för att spara vikt men detta sker givetvis på bekostnad av komforten. Om du planerar att ha ett basecamp på en glaciär eller tillbringa en veckas skidåkning med utgångspunkt från samma läger är det värt att överväga ett större tält än vad du egentligen behöver.

Tältvikt

Tältvikten är en viktig fråga för de flesta. Ett praktiskt sätt att tänka är vikt per person. Ett 2-personstält som väger 3 kg motsvarar bara 1,5 kg per person. Om ni båda föredrar det extra utrymmet i ett 3-personstält som väger 4 kg, blir det 2 kg per person. Är det värt det? Bara du kan avgöra.

Jämförelser mellan modeller blir lättare tack vare de här definitionerna som används av de flesta tillverkarna:

  • Min. vikt (minimum weight) är den sammanlagda vikten av endast innertält, yttertält och bågar: det absolut nödvändigaste.
  • Max. vikt (maximum weight / packaged weight)är den sammanlagda vikten av alla tältdelar: innertält, yttertält, bågar, markpinnar, packpåse till bågarna och markpinnarna, packpåsen till hela tältet, instruktioner, reparationsutrustning och eventuella andra grejer tillverkaren skickar med tältet.

3-säsongstält

Tresäsongstältet är det populäraste valet av tält och precis som det låter till för vår, sommar och höst. De har välventilerade innertält för varma sommardagar och heltäckande yttertält som håller torrt vid regn. Tresäsongstält med dubbelvägg innehåller massor med ventilationsmöjligheter som håller temperaturen nere i varmt väder och möjliggör en kondensfri miljö. Enkelväggstält håller vikten nere.

Ett svar på ”Tält – Komplett guide till det bästa tältet för din vandring & äventyr 2018”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *