De tio viktigaste sakerna att ta med sig på en vandring

Vandring är något av det allra bästa jag vet. Frihetskänslan, äventyret och upptäckterna man gör är oslagbara. Jag brukar alltid välja att göra kvalitetsvandringar framför kvantitet. Med detta menar jag att noggrant planera allt i god tid och se till att allt är bockat och klart innan vandringen. Det finns som du säkert redan vet, många saker man behöver tänka på inför varje gång man ska ut och vandra. Jag brukar alltid börja planeringen med en bra checklista i mobilen. Detta för att jag ska få bästa möjliga upplevelse. Jag tar med mig följande saker.

  1. Lämpliga skor/kängor. För en kort dagsvandring som inte innebär tung packning eller avancerad terräng är trailerskor bra. För längre vandringar, med tyngre last, eller mer avancerad terräng gillar jag vandringskängor som ger ett bättre stöd. Jag gillar dessa dessa som passar mig bra för ändamålet. Jag hittade dom till ett mycket  pris på Outnorth.
  2. Kart och kompass / GPS. Kombinationen karta och kompass talar inte bara om var du är och hur långt du måste gå, dom hjälper dig att hitta till campingplatser, vatten och en nöd rutt vid en eventuell olycka. Även om GPS ‘er är betydligt mer effektivt och praktiskt att ta med sig, se till att alltid ha med en karta och kompass som en säkerhetskopia.
  3. Extra mycket vatten och ett sätt att rena det på. Utan tillräckligt med vatten kan kroppens muskler och organ helt enkelt att sluta funka. Att dricka för lite vatten kommer inte bara att göra dig törstig utan även göra så att du får vätskebrist, hypotermi och höjdarsjuka.
  4. Extra mat. Detta är viktigt eftersom att det hjälper dig att hålla ut längre vid saker om du exempelvis går vilse, vill stanna upp och njuta av en ström, blir skadad eller hamnar i svår terräng. Extra mat hjälper dig att hålla uppe energin under längre tid helt enkelt.
  5. Regnkläder/regnställ och extra kläder. Eftersom att vädergudarna inte alltid står på din sida kan du genom att ha med dig regnkläder/utrustning och extrakläder, anpassa dig till olika väderförhållanden. Detta med två huvudregler: Undvik bomull (det håller fukten nära din hud) och ha med en hatt som du kan ha på dig.
  6. Säkerhetsartiklar: eld, ljus och visselpipa. Värmen du får via eld och en varm dryck kan hjälpa dig att förhindra hypotermi. Att tända en brasa vid nöd är också ett bra sätt att signalera om hjälp om du skulle gå vilse. Om du går vilse, vill du säkert hellre vissla med visselpipa eftersom att det är betydligt mer effektivt än att använda din röst för att anropa om hjälp (vissla då 3 korta, 3 långa, 3 korta).  Min favoritvisselpipa fick jag grymt billigt på Outnorth för 79 kronor. Vidare om du är ute och behöver vandra senare än planerat är en ficklampa / strålkastare ett absolut måste för att du skall ha någon chans att se kartan och vart du går.
  7. Första hjälpen kit. Detta är ett måste. Klara förstahjälpenkit för vandrare finns i de flesta outdoorbutiker. Se till att köpa ett rimligt bra sådant. En klassiker som jag gillar heter Mountain First Aid Kit. Den vill jag inte vara utan när jag är ute och vandrar.
  8. Kniv eller multiverktyg för olika ändamål. Med dessa kan du behöva klippa av bandagetyp, ta bort flisor, fixa dina trasiga glasögon om du har några och reparera en hel del saker om de slutar funka.
  9. Solskärm och solglasögon. Solglasögon behöver du både under sommartider och även vintertider Du vill inte behöva avbryta en vandring på grund av solblindhet eller solbränna. Ta med detta.
  10. Ryggsäck/backpacker. Du vill ha en säck som du bekvämt kan bära på och som har funktionerna utformade för att göra din vandring så smidig som möjligt. Glöm inte regnskyddet; vissa förpackningar kommer med en inbyggd sådan.

Det var allt jag skulle rekommendera. Stort lycka till på vandringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *